• baner01.jpg
  • baner02.jpg
  • baner03.jpg
  • baner04.jpg
  • baner05.jpg
  • baner06.jpg
  • baner07.jpg
  • baner08.jpg
  • baner09.jpg
  • baner10.jpg
  • baner11.jpg
  • baner12.jpg
  • baner13.jpg
  • baner14.jpg

06.04.2017 W NASZEJ SZKOLE W RAMACH TYGODNIA PROFILAKTYKI W SZKOLE ODBĘDZIE SIĘ KONKURS KULINARNY NA ZDROWĄ SAŁATKĘ WIOSENNĄ.

ZAPISÓW MOŻNA DOKONYWAĆ U PANI MONIKI WACHOWIAK DO 31.03.2017R.

 

REGULAMIN KONKURSU 

1. Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich uczniów szkoły w ramach Tygodnia Profilaktyki.
2. Konkurs odbywać będzie się w sali nr 12 (internat) 06.04.2017r.
3. Skład komisji konkursowej podany zostanie w dniu konkursu.
4. Uczestnicy konkursu z listy produktów muszą wykonać sałatkę wiosenną, podać ją estetycznie komisji do degustacji oraz wykonać metryczkę z imieniem i nazwiskiem uczestnika oraz nazwą sałatki.
5. Lista produktów, z których będzie można zrobić konkursowe danie podana została poniżej.
6. Uczestnicy wykonywać będą sałatkę na oddzielnych stanowiskach ze swoich produktów, narzędzi i przyborów kuchennych. Każdy uczestnik przynosi także fartuszek
J
7. Każdy uczestnik będzie oceniany w następujących kategoriach:
• sposób wykonania sałatki (ocena w trakcie pracy)
• prezentacja sałatki
• estetyka wykonania/podania/smak sałatki
8. Czas przygotowania sałatki ok 45 minut
9. Termin zgłoszenia się uczestników do konkursu mija 31.03.2017 r.

10. Komisja dokona wyboru najlepszej sałatki.

11. Organizatorem konkursu jest: Monika Wachowiak

LISTA PRODUKTÓW – KONKURS 

1. WARZYWA: marchew, kapusta (biała, czerwona, kiszona, pekińska), por, sałata, burak, rzodkiewka, ogórek (kiszony, korniszony, świeży), pomidor, rukola, szczypiorek, pietruszka, koperek, cebula, czosnek, ziemniak, rzepa, papryka (biała, czerwona, zielona, żółta), kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, bób, cykoria, rzeżucha, szpinak, roszponka, bakłażan, dynia, rukola.
2. OWOCE: jabłko, gruszka, śliwka (suszona, świeża), mandarynka, pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, morela, papaja, melon, wiśnia, czereśnia, winogrona, awokado, malina, borówka, cytryna, truskawka, żurawina, kokos, melon, grejpfrut, arbuz, granat.
3. PRZYPRAWY: sól, pieprz, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, liść laurowy, szałwia, chili, kapary, imbir, czosnek, oliwa, olej.

4. SERY: mozzarella, sery żółte, pleśniowe

5. Majonez, chrzan, musztarda, ketchup, pestki dyni słonecznika itp.