Ruszył kolejny cykl praktyk „Cień serwisanta” przeprowadzany w ramach Programu Edukacyjnego Nauka od Kuchni realizowanego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości wraz z Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami. W II edycji Programu organizatorzy koncentrują się na współpracy ze szkołami ponadgimnazjalnymi, przede wszystkim poprzez organizację spotkań ze specjalistami z branży AGD.
W ramach kooperacji ze szkołami, pod koniec ubiegłego roku przeprowadzono warsztat dla sześciu grup uczniów. W tym roku przewidziane są kolejne trzy spotkania, które poprowadzą pracownicy firm na terenie trzech szkół biorących udział w Programie. Na uczniów czeka również nowa inicjatywa podjęta w ramach Programu - praktyki z cyklu „Cień Serwisanta”, które odbywają się w siedzibach firm i trwają średnio od tygodnia do dwóch. - Zainteresowanie ze strony firm kształceniem coraz młodszych uczniów jest bardzo pozytywnym trendem, gdyż młodzi mają okazję zdobyć więcej przydatnych informacji wprost od osób pracujących w intersujących ich zawodach - mówi Sabina Marciniak, nauczyciel ze szkoły we Wronkach.
W celu zachęcenia uczniów okolicznych gimnazjów do kontynuacji nauki we Wronieckim Technikum, 28 marca firma Amica przeprowadziła przykładowy warsztat, na którym zaprezentowano, na czym polega praca serwisanta i inżyniera. - Mamy nadzieję, że cykl praktyk uświadomił zarówno uczniom, jak i rodzicom, że wybór technikum lub szkoły zawodowej to dobra droga do znalezienia pewnego zatrudnienia w przyszłości - dodaje Marciniak.
Program Edukacyjny Nauka od Kuchni realizowany jest w ramach projektu systemowego PARP Biznes dla edukacji przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami. Partnerami Programu są Amica – jeden z liderów branży przemysłowej sprzętu AGD w Polsce oraz firmy Bartex i Naprawa Sprzętu AGD Koźlik Bogdan. Wszystkie wydarzenia i działania związane z programem można śledzić na stronie internetowej www.naukaodkuchni.com www.naukaodkuchni.com
B.G.